Am intrat la Tucano ca să fac câteva poze pentru ghidul de alegere a cafelei, dar printre pachetele obișnuite mi-a sărit în ochi un ambalaj mai puțin obișnuit. La prima vedere părea ceai, însă privind mai atent am descoperit că era, de fapt, cafea maturată în vin. N-am rezistat tentației și am luat-o cu mine. Pe drum spre casă, am deschis pachetul de câteva ori doar ca să-i simt aroma.
Proprietățile
Parcă am deschis o ciocolată cu bucăți întregi de vișini - au un miros foarte similar. Boabele sunt mai închise decât boabele de specialty, au un ton violet.
După ce le-am măcinat, am simțit un miros foarte ascuțit, parcă de muștar, împreună cu mirosul dulciu de vișini, marțipan.
Cafeaua preparată are o aromă înțepătoare și dulce, la fel ca boabele măcinate. Aciditatea este medie, balansată.
Deși ambalajul indică un nivel de dulceață de doar 2/6, aș zice că e o cafea cu dulceață pronunțată.
Posedă un corp mediu. Nu se simte prea apoasă, dar nici prea greoaie.
Oferă un postgust amărui, parcă de grapefruit, dar ca un compliment mai degrabă decât o afirmație - creează un fel de confuzie și curiozitate după fiecare gât. Pe lângă grapefruit, este și un strop de postgust de migdale.
Gustul aduce aminte de ciocolata cu vișini și lasă un ecou subtil de vin roșu.
Prețul
280 lei pentru 200 grame. Cu calculatorul de preț putem vedea că asta e 21 lei/ceașcă - mediu pentru cafea de specialitate. Luând în considerație că această cafea e mai specială decât cea de specialitate, prețul este rezonabil.
Concluzia
Cafeaua asta e entuziasmantă tocmai prin felul în care iese din tiparele lumii cafelei de specialitate. E mai specială decât multe dintre ele, cu proprietăți neobișnuite și un echilibru surprinzător între dulce și amar. Chiar dacă bei des cafea de specialitate, sigur va reuși să te uimească.